Varför jag har rest till New York

Jag har inte pratat så mycket om varför jag har valt att resa till New York och stanna här i en hel månad. Dels då jag inte tycker om att prata om sådant som framställer mig som svag, men också då jag inte tycker om att dela med mig av jobbiga saker till människor som jag inte känner. Den senaste tiden har saker och ting dock förändrats och jag känner att jag kan lägga det bakom mig. Jag hoppas också att det kan hjälpa andra. Även om man framstår som en glad och lättsam tjej så behöver inte det spegla ens liv i varje hörn och vrå.

När jag flyttade till Sundsvall så blev allt himla bra. Jag trivdes i skolan, med programmet, med jobbet... med allt! Men under mitt första år hade jag problem med min lägenhet. Jag hade panikångest och hade ständigt problem att sova. Varje kväll gick jag igenom lägenheten (1,5:a på 42 kvadrat på bottenplan) minst tre gånger. Jag kollade om jag hade låst dörren flera gånger och kollade till och med i garderober och under sängen utifall någon hade kommit in i lägenheten. Jag visste själv att jag var fånig, men jag mådde så fruktansvärt dåligt. Lägenheten var ännu en gång grön och ingen var där. Det var bara jag. Jag lade jag mig i sängen och släckte lampan bara för att dra upp mina knän till bröstkorgen och gråta. Jag var så rädd. Det fanns egentligen ingen orsak eller anledning. Någon gång stannade en bil utanför och spanade in genom mina fönster, vilket då ledde till en panikattack utan dess like och att jag sov hos vänner och släktingar under ett flertal nätter därefter. Så här i efterhand så kan jag tänka att de kanske letade efter Matilda, tjejen som jag hyrde lägenheten av i andra hand. Dem kan lika gärna ha funderat över vem tusan jag var. Jag mådde hur som helst pyton. Under dagarna var det kanon och jag gillade verkligen allt. Visserligen pendlade jag hem rätt så ofta, men jag är oerhört nära med min familj och jag hade vänner som jag ville umgås med hemma. Det funkade för mig och jag ville inte välja det ena eller det andra. Nätterna var dock min fiende, men jag gick som en ångvält om dagarna bara för att klara av nätterna. Folk var ofta hemma hos mig, vi hängde, det var förfester och middagar. Jag ville ha den sociala biten så att jag skulle slippa vara ensam i den lägenhet som skrämde mig så fruktansvärt när mörkret anlände. Led jag av panikångest? Absolut. Så många nätter som jag spenderade gråtandes i fosterställning och så många gånger som jag kröp längs golvet bara för att jag var så rädd. Det var fruktansvärt och den jobbigaste tiden i mitt liv.

 
Jag bestämde mig för att läsa det andra året på programmet och köpte då en lägenhet i samma byggnad fast på den andra våningen den här gången. Panikångesten släppte och jag sov äntligen ordentligt om nätterna. Jag började dock längta hem allt mer och kände snarare en ångest över att skolan kanske inte var rätt för mig ändå. Det kan jag tycka än idag, att det kanske var fel att rusa direkt från gymnasiet till universitetet, men samtidigt är jag nöjd med mitt val. Det kändes bara som att allt blev för mycket. Vill jag verkligen vara här och studera just det här? Jag trivdes på jobbet och var så stolt över att jag orkade med både skola och jobb. Jag tyckte att det visade mer på vem jag var och hur ambitiös jag är än vad mina betyg skulle göra. Efter andra året beslutade jag mig för att flytta hem, vilket blev alldeles perfekt i samband med att vi skulle få ha en termin praktik på valfri arbetsplats/ort. Jag blev glad när jag fick praktikplats hemma på kommunen och jag kunde under tiden bo hemma hos mamma och pappa för att spara pengar. Samtidigt studerade jag på Stockholms Universitet bara för att jag ville kunna byta ut Nationalekonomin mot något som jag var mer intresserad av och för att göra det hela ännu mer avancerat så började jag läsa en kurs på en Folkhögskola i samma veva. Jag blev ofta förkyld, vilket jag hade haft lätt för under de första två åren i skolan också. Lätt feber, snorig och halsont var flitiga symptom och de kunde dyka upp varannan vecka. När vi började med C-uppsatsen under våren så klappade jag ihop. Jag orkade inte mer.
 
 
Jag kände att jag inte fick det stöd som jag eftersökte och jag kände inte att det var värt att jag skulle behöva må så dåligt över min studiesituation. Jag hade magont konstant och gjorde allt för att slippa öppna min inkorg på mailen. Jag ville inte läsa otrevliga mail eller känna en press över att jag tvungen att prestera ”för att jag kan mycket bättre än så här”. ”Du kan om du vill”. Men vad gör man när man inte vill? När man inte orkar? Allt kraschade för mig. Samtidigt hade jag problem med andra delar av mitt liv, problem som kanske skapas när man bor på en sådan liten ort som jag faktiskt har gjort under större delen av mitt liv. Jag gled ifrån några kompisar som jag hade stått så nära och kände att jag genomgick någon form av livsförändring som jag inte kunde kontrollera. Stressen satt alltid i magen. Jag föredrog att sitta hemma, vilket kanske inte alltid var det bästa svaret på problemet så här i efterhand. Ständig magont och känslan av att jag skulle behöva kräkas fanns där hela tiden. Jag vände till och med på dygnet bara för att jag gillade lugnet som kom med nätterna när det som stressade mig vilade. Jag slutade få mens under slutet av våren. Även om nätterna var lugna så fanns det alltid en panik i bakhuvudet. Jag stressade över allt - skolan och privatlivet. Jag kunde inte kontrollera något längre och när jag insåg att min kropp strejkade så blev jag ännu mer stressad. Livet var som en karusell. Jag bestämde mig för att jag inte ville jobba under sommaren. När jag var sex år satte jag mig i skolbänken och hade suttit där sedan dess. En skolbänk som hade tagit mig till en nivå där jag var rädd att min panikångest med panikattacker skulle komma tillbaka. Den skolbänk som rubbade balansen i min kropp. En förbannad skolbänk som jag inte ens hade tyckt om under de sista åren. En skolbänk som egentligen var den största förbannelsen som jag hittills hade stött på. Hur kan en skolbänk få en människa att må så dåligt? Hur kan en skolbänk stoppa ens menstruation?  

Jag vet att det är andra orsaker och anledningar som har bidragit till situationen. Otrevliga lärare, dålig organisation, osäkerheten över om man har valt rätt, stressen över att andra jämnåriga reser och lever loppan, problem med vänner och andra livsförändringar i privatlivet som inte har med skolan att göra. För det säger jag inte – att det endast är skolan som skapade en låg självkänsla och mitt usla välmående. Det var tvärtom bara grundpelaren. Jag har varit stressad över så många delar i livet att jag bara kände att jag behövde en paus. Jag ville bara vara själv under sommaren - inget jobb och inga krav. Jag ville bygga upp mig själv från början och hitta ett inre lugn där daglig halsbränna och magont och utebliven menstruation inte längre existerade.


Vi bokade en resa till Turkiet där jag drog fötterna efter mig i två veckor. Jag läste en drös med böcker, umgicks med fem av mina närmaste och skrattade massor. Sakta kunde jag känna hur halsbrännan försvann tillsammans med magsmärtorna. Tidigare under våren, när det var som värst, hade jag också bokat en resa till New York. Jag visste att det skulle bli mitt break. Mitt ”gap year” som skulle få vara under en hel månad. Jag har nu varit här i tretton dagar och för två dagar sedan kom min mens tillbaka. Det, om något, berättar hur bra jag mår nu. Jag har lagt skolan bakom mig och släppt alla otrevligheter som kommer hand i hand med den. C-uppsatsen ska kompletteras, men det är ingenting som jag prioriterar överhuvudtaget idag, istället vill jag jobba. Jag har också valt en cirkel av vänner som jag trivs bra ihop med. Dem behöver inte vara många, men dem är mig nära. Jag har någon som jag tycker om och jag har planer på att köpa en egen lägenhet när jag kommer hem från New York. Det är nu livet är bra. Jag spenderar mina dagar med att uppleva en helt annan kultur och strosar på gatorna i en av världens häftigaste städer, samtidigt som jag tar mycket tid till mig själv. Jag skriver det jag känner för och funderar mycket över hur jag kan fortsätta att utveckla mitt välmående och den positiva andan som jag nu upplever. Jag trivs verkligen och tänker aldrig mer fullfölja något som får mig att må så dåligt. Det är inte värt det i längden. Så det är därför jag är här. Jag behövde en ordentlig paus innan jag tuffar vidare mot framtiden. Skillnaden mellan mitt välmående under förra sommaren och den här sommaren är magisk. Jag är på topp!

 

Nu såg jag precis ett stjärnfall utanför fönstret. Livet är bra nu! ♥

 

Allmänt, New York 2013   |  
Lena

All kärlek till dig gumman!

Kram Mami

Tom

Til verdens beste Hannah!
Å nyte livet mens man har det er en kunst som må læres. Godt å se at du trives i verdens beste by, og husk: Enten går det bra, eller så går det over!

Moster Karin

Hej Hannahvännen! Bamsekramen till dig! Sköt om dig och ha det bäst! Kramisar Karin

Svar: Stor kram till dig! Du är världens bästa! Hoppas vi kan ses snart! :) Kramis!
Hannie
Kom ihåg mig?


Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo