Att börja springa

Ni är många som har berättat för mig att ni blir inspirerade när jag delar med mig av min träningsutveckling. Det gör mig så glad och ni peppar mig med era varma ord. ♥ Jag har knappt kommit igång själv och är absolut ingen expert, men jag tänkte i alla fall dela med mig av mina tankar och hur jag ser på det här med träning.

Som alla säkert redan vet så bröt jag mitt nyckelben under förra sommaren. Jag kraschade också främre axelmuskeln och kappmuskeln i fallet. Läkningen tog lång tid och till en början hade jag till och med problem med att gå eftersom axeln studsade. Det var inte förrän nio månader senare som jag kände att jag kunde springa utan att känna någon smärta i axeln och jag tänkte då börja mitt nya liv... Detta nya liv har jag skjutit på ända fram till nu. I mitten av augusti fick jag ett infall (bokstavligen) att jag skulle ut och springa. Tillsammans med hunden tog jag två löprundor på 3-4 kilometer innan jag skulle resa iväg till New York. Under min tredje dag i New York så tog Carina med mig på löprundan som ligger på cirka sju kilometer. Jag orkade knappt halva och var helt slut när vi kom hem. Jag kände mig dock laddad som aldrig tidigare och jag satte genast upp ett mål att jag skulle orka springa hela varvet innan min avresa.

Det tog endast sju dagar. Efter sju dagar orkade jag jogga hela varvet runt. Nu kan det vara så att jag har en högre grundkondition efter mina yngre år då jag idrottade en del, och att det kanske kan vara lättare att bygga upp något som man redan har haft, men vilken känsla! Utvecklingen går riktigt fort och jag orkar mer och mer. Fötterna känns lättare och jag orkar till och med skratta när jag springer. Målet nu, innan avfärd mot Sverige, är att fortsätta slå mitt personbästa. Jag vill att varvtiden ska krympa med 2 minuter och 50 sekunder innan jag åker hem. Det är mitt nästa mål om inte annat.

Mina bästa tips:

♥ Du måste vara mentalt redo. Man kan inte tvinga kroppen till resultat och framgång om huvudet inte vill.

♥ Välj ut en sträcka som du kan tänka dig att fortsätta springa på. Då är det också lättare att klocka och urskilja skillnaderna mellan då och nu.  

♥ Variera med andra sträckor, andra terränger och andra rundor. Man kan alltid ha en standard som man väljer att klocka, men kroppen och framför allt huvudet, behöver variation.

♥ Börja i ditt eget tempo. Det behöver inte gå fort och du behöver inte utmana kroppen till max i början. Testa dig fram. Vilket tempo klarar jag mig till mål på?

♥ Klocka. Det är så oerhört sporrande att se framstegen i form av tidtagning.

♥ Man kan klocka varje träningspass, men man ska inte försöka slå sitt personbästa under varje pass. Ibland har man en mellandag då det räcker med att powerwalka ur sega ben eller att ta en kortare joggingrunda bara för att låta hjärtmuskeln arbeta, det bygger ändå vidare till kommande framgångar.

♥ Köp nya träningskläder. Jag blir åtminstone peppad av att se mig själv i färggranna kläder.

♥ Hitta något som peppar dig. Vissa lyssnar på musik, det gör däremot inte jag. Andra springer tillsammans med någon annan, vilket funkar för bra mig. Har jag ingen att träna med så kan man alltid följa efter andra, så gör jag här i New York då det alltid finns någon att ta rygg på.

♥ Stretcha! Om man har dålig koll på stretchövningar så är det något som man bör kolla upp. Det förhindrar träningsskador och motverkar också träningsvärk.

♥ Känn efter vad som passar dig bäst och hitta rutiner. Äta innan eller efter träning? Träna tidigt under dagen eller senare under kvällen?

♥ Bekväma skor. Kör på dina gamla träningsdojjor till en början. Idag kan man få skor som är anpassade för olika underlag. Kom fram till vad som passar dig bäst innan du köper nya och drar på dig onödiga skavsår. Jag klurar fortfarande på den karamellen och har mina gamla gympaskor som har sett allt från Turkiet och Trösken till New York.

♥ Problem att hitta motivation inför träningspasset? Försök minnas euforin och välbefinnandet som du kände efter förra passet. Det är värt det!

♥ Strukturera upp träningen. Jag har bestämt mig för att utöva någon form av träning fyra dagar i veckan, vilket blir varannan dag. Det passar mig bra och kommer att passa mina rutiner när jag kommer hem.

 

 
Allmänt, Träning & hälsa   |  Kom ihåg mig?


Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo