Vaniljsockerkaka med en släng av äpplen

 
Igår bakade jag en vaniljsockerkaka där jag strödde några nävar äpplen över själva kakan. Receptet är höftat och man skulle till exempel kunna nöja sig med 1 tsk bakpulver, men jag gillar luftiga kakor så jag slog till på två. Nästa projekt blir äppeldricka och lingondricka. Det regnade idag, men det får bli projekt till den kommande veckan.
 
Vaniljsockerkaka med en släng av äpplen:
2 dl strösocker
3 mellanstora ekologiska ägg (2 om man köper "vanliga" på affären)
100 gram smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
 
Jag började med att sätta ugnen på 175 grader för att sedan smörja och bröa en form. Jag skalade därefter sex mindre äpplen som jag precis hämtat ute på gården och ställde in dem i kylskåpet medan jag ordnade smeten.
 
Jag blandade sedan ägg och socker poröst innan jag tillsatte smält smör. När jag upplevde smeten som smidig blandade jag ihop torrvarorna i en egen bunke för att sedan varva ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Hällde sedan ner smeten i formen och hackade där efter mina äpplen i tärningar för att strö ut dem över sockerkakssmeten. Avslutade med att strö över lite socker och kanel. Gräddade kakan mitt i ugnen i ungefär 60 minuter.
 
Kakan såg lite torr ut när jag väl tog ut den ur ugnen. Kan hända att jag väljer att göra äppelklyftor nästa gång istället för tärningar, dessutom älskar jag äpplen i mjuka kakor så lite mer skadar nog aldrig. Däremot smakade den himmelskt även om den såg lite tråkig ut till en början. Servera med glass eller vaniljsås och njut. ♥